• Momentopname tijdens de West-Friesland Cup finale MO15, tussen Kwiek'78 en RKEDO.

    COVS
  • Minister Stef Blok reikt de beker uit aan de aanvoerder van KGB JO15, na hun gewonnen finale tegen Dindua.

    COVS

Spannende finales in de COVS West-Friesland Cup

WEST-FRIESLAND Het meidenvoetbal van Kwiek'78 mag nóg een jaar de wisselbeker van de West-Friesland Cup in bekervitrine houden: de meiden O15 wonnen afgelopen week de finale in het toernooi van RKEDO.

De meidenfinale in het jaarlijkse toernooi van scheidsrechtersvereniging COVS werd op het terrein van Kwiek'78 in Avenhorn gehouden, omdat ook vorig jaar de winst voor Kwiek was; (én ook het 40-jarig bestaan van de club een mooi aanleiding werd gevonden voor zo'n finale). Met RKEDO van even verderop uit De Goorn werd het een drukte van belang, ook rondom het veld. En het publiek kreeg een echte finale te zien: tot aan strafschoppen toe na 1-1. Kwiek'78 won.

Ook het jongenstoernooi, in categorieën JO14 en JO15 was aan de finales toe. 

Over de finales schrijft de toernooi organisator Scheidsrechtervereniging COVS het volgende verslag: 

"De finales JO4 en JO15  zijn in Enkhuizen bij vv Dindua.

Strandvogels en Dindua onder 14 maken er een gelijkwaardige partij van. De Onderdijkers met meer techniek moet de meerdere erkennen in de fysieke sterkere zaterdagclub Dindua. De haringstadters winnen met 3-2. 

Als scheidsrechter leidt de 16 jarige Dominik Bruins uit Blokker deze finale, samen met zijn assistenten, foutloos. 

De finale J015 is tussen bekerverdediger Dindua en KGB. De finale werpt zijn schaduw vooruit en is een beladen streekfinale geworden. Spelers die elkaar kennen en dus vol de strijd aangaan. Het duel kent heel veel onderbrekingen.

Belangrijkste oorzaak voor de onderbrekingen is kramp bij Dinduaspelers. Een flink aantal van hen speelden al mee in de JO14 finale.

Het zijn de roodhemden die KGB snel een 2-0 voorsprong bezorgen. Een monsterscore lijkt het te worden. Maar de veerkracht en het countervoetbal van Dindua levert hen ook 2 doelpunten op. Strafschoppen moeten daarom de beslissing brengen. Dit doet KGB beter.

Coaches en sommige meelevende volwassenen vergeten bij momenten helaas hun voorbeeldrol naar jonge spelers. Het zwak managen van deze finale door een jong arbiterstrio draagt daar ook aan bij.

De KGB aanvoerder krijgt uit handen van de minister van  Buitenlandse zaken  de heer Stef Blok de wisselbeker uitgereikt en deze verhuist daarmee naar Bovenkarspel. 

De finales in 2019 zijn in Benningbroek bij sv DESS voor de meiden. De JO14 en JO15 doen dat in Wognum bij sv Spartanen.