• Mark Putters uit Obdam zoekt sponsors voor zijn Giro de Kika.

    Theo Annes

Voor Kika in het zadel

Mark Putters fietst voor het goede doel

Wilfred van den Hoven

OBDAM "Het wordt voor mij de derde keer dat ik meedoe. Giro di Kika is zwaar. Lichamelijk, maar soms ook emotioneel, toch kijk ik er alweer erg naar uit." Eind juni fietst de 49-jarige Mark Putters uit Obdam door Umbrië en Toscane. Deels voor zijn plezier, maar vooral voor het goede doel. Voordat hij de 995 kilometers en 15.000 hoogtemeters in Italië maakt, hoopt hij de komende maanden zoveel mogelijk geld op te halen voor het kinderkankerfonds Kika.

"Ik zet me graag in voor Kika", zegt Mark. "Kika werft fondsen voor speciale onderzoeken waarmee kinderen versneld hun kanker kunnen overwinnen. Kika heeft als doel om de genezingskans naar 95% te vergroten. Dankzij informatie uit onderzoek, zijn de specialisten ervan overtuigd dat ze nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen ontwikkelen om kinderkanker vaker te genezen."

SOLO Door het overlijden van zijn schoonmoeder aan kanker, wilde Mark in actie komen in de strijd tegen de ziekte. "Een collega van VolkerRail wilde meedoen met Giro di Kika en we besloten om met andere collega's een team te vormen. Vorig jaar lukte het helaas niet om weer met een team mee te doen, ik heb toen alleen gereden. En in juni rijd ik voor de tweede keer weer solo. De groep mensen die meedoen, vormen een hechte club, alleen zal ik me daar niet voelen", aldus Mark.

Met nu al meer dan 2000 euro aan toegezegd sponsorgeld is Mark nog steeds op zoek naar ideeën om dit bedrag uit te breiden. "Ik zou het mooi vinden als een restaurant in de regio een avond zou organiseren die in het teken staat van Kika. Een deel van de opbrengst van die avond zou misschien aan het goede doel geschonken kunnen worden. Maar ik broed op nog meer acties."

Hulp van anderen krijgt hij genoeg. De ouders van Mark organiseren ieder jaar een bridgedrive in hun woonplaats. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de KiKa. "Geweldig hoe zij meeleven en meehelpen, maar ook mijn familie, collega's, werkgever en vele anderen steunen mij door te sponsoren."

EMOTIONEEL "Zonder trainen is het niet te doen, daarom ben ik nu volop in voorbereiding door iedere dag te trainen. Italië is een prachtig land. Een oud collega en een vriend wonen er. Al zal die week soms ook best emotioneel zijn. Iedere avond worden er na de etappes films vertoond met persoonlijke verhalen waarom mensen meedoen. Verschillende deelnemers hebben hun kind aan kanker verloren. Dat doet je echt wel wat". Zelf heeft Mark twee jonge, gezonde kinderen die met zijn vriendin Chantal in Obdam blijven tijdens de Giro. "Zij moeten naar school, ik zal ze missen maar er zijn echt zoveel anderen die me nooit het gevoel bezorgen dat ik er alleen voorsta. Jos en Jessica de Jong bijvoorbeeld. Zij hebben mij vorig jaar ontzettend geholpen tijdens de solotocht en zijn daarom heel belangrijk voor me in Italië."

SPONSOREN Wie meer wil weten of wil sponsoren: www.girodikika.nl/mark-putters, putters.mark@gmail.com of 06-19065790. De Giro de Kika is van 24 tot en met 29 juni.