• Maaike Boogaard en Nina Buijsman tonen het shirt waarin ze tijdens de EK in Alkmaar zullen rijden.

    BDU

West-Friese profrenners doen het goed op het EK

ALKMAAR De West-Friese profrenners hebben naar behoren gepresteerd op het EK Wielrennen dat deze dagen in Alkmaar plaatsvindt; er zijn nog wedstrijden tot en met zondag 11 augustus. De drie West-Friese deelnemers zijn inmiddels klaar met hun wedstrijden. 

Maaike Boogaard (Zwaag) en Nina Buijsman (Bovenkarspel) waren voor het geselecteerd in TeamNL in de categorie vrouwenOnder23 ('beloften') en Wessel Krul (Enkhuizen) als 1e jaars voor de tijdrit bij mannen onder23. Wessel zou mee 'om ervaring op te doen', zoals dat heet. Maaike en Nina deden mee in de wegwedstrijd van hun categorie die vrijdagmiddag plaatsvond en ook Maaike deed eerder ook mee in de tijdrit.

Tijdritten

In de vrouwen Onder23 tijdrit werd Maaike de beste Nederlandse op de negende plaats, op 1:06 minuut van winnares Hannah Ludwig. Maaike reed daarmee een gemiddelde van 44,1 km/uur over een afstand van 22,4 lastige kilometers in de wind in en om Alkmaar.

De 19-jarige Wessel Krul werd in zijn tijdrit 18e, (beloften mannen, ofwel mannen Onder23). Met 1:09 minuut achterstand op de Deense winnaar Johan Price-Pejtersen. Krul realiseerde een gemiddelde van 49.7 km/uur over de 22.4 km afstand.

Wegwedstrijd

Op vrijdag werd de wegwedstrijd vrouwen onder23 verreden, met deelname van Maaike Boogaard en Nina Buijsman. Geen van twee was aangewezen als kopvrouw in de Nederlandse ploeg, dus ze fietsten vooral voor een 'goed Nederlands resultaat'. 

Het werd een harde wedstrijd, van begin af aan, vooral om te voorkomen dat het eindigen in een massasprint, want dan zouden met name de Italiaanse dames kansrijk zijn.  En dat bleek ook, hoewel er van alles aan werd gedaan om de sprint te voorkomen, kwam in de achtste en laatste ronde toch alles weer bijeen. Na 92 km won de Italiaanse Letizia Paternoster afgetekend de sprint, voor de Poolse Marta Lach en de Nederlandse troef Lonneke Uneken. Nina Buijsman en Maaike Boogaard reden de wedstrijd in dienst van de kopvrouw en kwamen in het sprintgeweld niet aan bod.

Nina Buijsman werd 19e, op 4 seconden in de groep achter het sprintersgeweld. Maaike Boogaard moest eerder verstek laten gaan en kwam met nog twee rensters (een Oekraïense en een Zwitserse) na 5:20 minuten over de finish. 

Voorafgaand aan het EK sprak verslaggever Co Schipper met Maaike en Nina, over het EK en hun wieler profbestaan. 

WEST-FRIESLAND Op het Europees kampioenschap Wielrennen in Alkmaar deze week mag stiekem gehoopt worden op West-Fries succes. Bij de vrouwen onder 23 doen 2 West-Friese deelnemers mee. De 20-jarige Maaike Boogaard uit Zwaag en de 21-jarige Nina Buijsman uit Bovenkarspel. Het is niet ondenkbaar dat deze twee dames er een Europese titel in de wacht slepen. De EK beginnen woensdag en duren tot en met zondag. De West-Friese profrensters behoren tot de Onder23 selectie van TeamNL en rijden woensdag en donderdag. 


FAVORIET Maaike Boogaard vindt het lastig om over zichzelf te zeggen, maar tijdens de tijdrit op donderdagochtend 8 augustus hoort ze bij de favorieten voor de zege. "Mijn kracht is dat ik gewoon heel hard kan fietsen." Verklaart ze haar favorietenrol. "Toch blijft de vorm van de dag bepalend", nuanceert ze de favorietenrol. Met een dag rust op dinsdag en met 'de benen prikkelen' op woensdag hoopt ze die topvorm te benaderen en zo voor de winst te gaan.

WEGWEDSTRIJD Nina Buijsman rijdt de wegwedstrijd op vrijdagmiddag 9 augustus met het Nederlandse zestal, waar Maaike Boogaard ook deel van uit maakt. Haar kracht ligt in het bergop rijden, maar daar is dit EK geen sprake van. "Tijdens de wegwedstrijd kan bijna iedereen wel winnen, dus ik ook", zo verklaart Buijsman de kans op een overwinning. "Het is de bedoeling om met het team aanvallend te rijden en wanneer het op een sprint aankomt sprinter Lonneke Uneken in stelling te brengen. We hebben veel mogelijkheden met deze groep" Het team is er volgens de dames wel klaar voor.

KASSEIEN Over het stukje parcours over de Munnikenweg met de kasseien zijn de meningen verdeeld. Boogaard en Buijsman zijn het hier duidelijk over eens. "Dit stuk weg hobbelt echt verschrikkelijk."
Nina Buijsman geeft aan dat de kasseien niet haar ding zijn. "Daar kan ik flink stuk op gaan." Voor Maaike Boogaard zijn de kasseien niet zo'n probleem. Voor haar liggen daar wel kansen, geeft ze zelf aan. Beiden zijn inmiddels professioneel renner, en rijden buiten TeamNL voor verschillende profteams.


PROFFESSIONALS Beide renners zijn professioneel wielrenner. Nina Buijsman rijdt bij 'Park Hotel Valkenburg' en Boogaard rijdt bij BTC City Ljubljana.

Ze hebben allebei inmiddels ook de Giro Rosa in de benen. Een wedstrijd over 10 zware etappes. Hier hadden beiden een dienende rol, maar ze
hebben de wedstrijd wel uitgereden. Beiden hebben als junior regelmatig wedstrijden gewonnen, maar vanaf je 18e jaar rijd je mee met de volwassenen. Dan wordt het moeilijker om te winnen, want als tiener mis je kracht die de 25+ vrouwen wel hebben.
Volgens Boogaard frustreert dit aan de ene kant, maar het geeft ook wel weer rust, want er is minder druk.


ONTSPANNING Wielrennen is ook ontspanning vinden Buijsman en Boogaard. "Je pakt de fiets en gaat rijden."
Toch is de adrenaline die een wedstrijd oproept en de competitie tijdens de wedstrijden het allermooiste aan wielrennen. "Tegen een koers kun je niet op trainen",  benadrukt Maaike Boogaard het belang van veel wedstrijden rijden.