• Museum van de 20e Eeuw

Historische objecten Blokker-collectie naar Museum van 20e Eeuw

HOORN Het Museum van de 20e Eeuw op het Oostereiland in Hoorn heeft een historische collectie objecten als schenking ontvangen van de winkelketen Blokker. Blokker startte in 1896 in Hoorn en in 1996, bij het honderd jarig jubileum, toonde dit museum al een succesvolle expositie.

Zo'n 125 jaar geleden startte Jacob Blokker als marktkoopman in Hoorn. Enkele jaren later opende bij zijn eerste winkel op het Breed. De nu geschonken collectie wordt deze zomermaanden in het Museum van de 20e Eeuw getoond. De historie en groei van Blokker komt in woord en beeld aan bod. De meeste objecten stonden tot voor kort in vitrines op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Enkele maanden geleden werd het Hoornse museum benaderd of het belangstelling had voor de objecten. Directeur Hans Stuijfbergen: "Daar hoefden we niet lang over na te denken. Blokker heeft een link met Hoorn én wat zij in ruim honderd jaar verkochten sluit naadloos aan op onze collectie. Daarom hadden we 23 jaar geleden ook al een Blokker tentoonstelling. Toen konden we stenen huisjes weggeven van de eerste Blokker-winkel hier in Hoorn. Meer dan 20.000 miniaturen, hebben we toen weggeven aan onze bezoekers. Op 5 juli, de sterfdag van Jaap Blokker, al weer acht jaar geleden, kregen we de laatste objecten binnen. Hij heeft helaas ons huidige museumgebouw op het Oostereiland niet meer kunnen bezoeken. Maar dankzij hem konden we in 1996 ons vorige pand wel van een lift voorzien zodat ook mindervaliden ons konden bezoeken."

pMeer over de historie van winkelketen Blokker valt te lezen op westfriesweekblad.nl