• Medemblik is een echte havenstad

    Irina Hoffer
  • Irina Hoffer
  • Irina Hoffer
  • Irina Hoffer
  • Irina Hoffer
  • Irina Hoffer
  • Irina Hoffer

Loop mee met de Gouden Eeuw wandeling in Medemblik

MEDEMBLIK In het kader van het jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw is een speciale wandelingen- en fietsroutekaart ontwikkeld. De routes zijn bedoeld voor toeristische bezoekers van de steden Medemblik, Enkhuizen en Hoorn en leiden langs bijzondere bezienswaardigheden uit de VOC-periode. Bezienswaardigheden die ze echt gezien moeten hebben als ze een bezoek brengen aan een van deze steden.  Nog niet veel mensen zijn op de hoogte van deze prachtige zwart met goud gedrukte routekaart. Wat komt de wandelaar zoal tegen? Irina Hoffer wandelt de wandelingen in Enkhuizen, Medemblik en Hoorn en geeft een inkijkje in de wandelroutes. Deze keer: de route in Medemblik.

Een mooi startpunt voor de route is het station van Medemblik. Genoeg ruimte om te parkeren en je hebt meteen zicht op het oude station, het stadhuis en de enorme St. Bonifaciuskerk.

HAVENSTAD Dat Medemblik een echte havenstad is, laat de wandeling goed zien. De route leidt je eerst door een aantal kleine straatjes, waar je vroeger sferen proeft door de kleine huisjes in deze volksbuurt. Dan opent het zicht zich: wanneer je aan de rand van het stadje komt, zie je het IJsselmeer liggen. Van daar voert de route je langs de drie havens in het centrum: De Oosterhaven, Pekelharinghaven en Westerhaven. 

PAKHUIZEN De schepen liggen er aangemeerd en het is zichtbaar hoe de huizen, hoewel aangepast aan de huidige moderne maatstaven, vroeger als pakhuizen gefungeerd hebben. De wandeling kabbelt voort, net als het water. Via een smal dijkje loop je om de havens heen, waarna ineens aan de rechterkant een kasteel verschijnt: kasteel Radboud. Met een terras om even van de rust te genieten, want het kasteel ligt aan de buitenrand van Medemblik.

BUITENRAND De route voert je verder langs die buitenrand, je wandelt een stukje over de dijk, met links van je het Regatta Center en een camping. Rechts zie je, beneden aan de dijk, een kinderboerderij liggen. Voor ouders met kinderen een leuke tussenstop om even wat dieren te bekijken en te aaien. 

Na de dijk volgt een stukje nieuwbouwwijk. Hoewel het mooi is om de diverse tuinen en huizen te zien, is dit een minder spannend stukje van de wandeling. Gelukkig voert deze weg je richting het Koningin Emmapark, waar je weer een uitstapje naar een fijn terras kunt maken met een speeltuin in de buurt voor kinderen. En dan kom je weer meer de binnenstad in.

KRIS KRAS DOOR DE STAD Het laatste deel, na kasteel Radboud, is meer een wandeling om de stad heen, dan erdoor. Je komt aan het einde nog langs molen De Herder, dat wel, maar het was leuk geweest als de wandeling wat meer kris kras door de stad zou gaan. De wandeling had bijvoorbeeld via de Turfhaven en Westerhaven nog langs wat binnenstadgrachtjes kunnen gaan en ook een stukje Westerstraat, met het Bakkerijmuseum, was leuk geweest. 

Hierdoor zou de wandeling net iets langer en interessanter worden.  De Gouden Eeuw wandeling in Medemblik is gevarieerd en verrassend wat betreft de afwisselende landschappen, maar wel iets korter en minder afwisselend dan die van Enkhuizen. Hoewel je langs alle havens van Medemblik komt, was het leuk geweest om nog wat meer door kleine stadstraatjes te slenteren, met oude huisjes met trapgevels of grote imposante gebouwen uit de VOC-tijd. Dat maakt de wandeling wat gevarieerder.

LEKKER RUSTIG Wel is het fijn om ook bij deze wandeling te merken dat de straten waardoor je loopt lekker rustig zijn. Je komt weinig verkeer tegen en komt langs paadjes waar zelfs geen fietsers rijden. Wel kom je in het centrum, mede dankzij de vele havens, wat toeristen tegen. Op de schepen zie je vakantiegangers genieten van het mooie weer en je hoort hier en daar wat Engels en Duits wanneer je langs groepjes of stelletjes wandelt. 

Het is aan te raden om, na de wandeling, op eigen houtje de binnenstad nog even te doorkruisen, want daar zijn een aantal leuke winkeltjes te vinden en vele gezellige terrasjes.