• Verenigd Hoorns orkest Sinfonia brengt 'La Scala della Sinfonia' in de Oosterkerk.

    Freya Fotografie

Sinfonia brengt Italiaanse opera met topsoliste

HOORN Operaliefhebbers kunnen hun hart ophalen: Verenigd Hoorns orkest Sinfonia geeft zondagmiddag 19 november een concert geheel gewijd aan de Italiaanse opera.

Joyce Mul

Er was al langere tijd een wens van verschillende orkestleden om eens een heel operaprogramma te brengen. Zo gezegd is zo gedaan.

SOLISTEN Het is dirigent Coen Stuit weer gelukt om een bekende soliste naar Hoorn te halen om samen met Sinfonia een prachtig concert te verzorgen in de Oosterkerk. Dit keer worden de aria's gezongen door topsopraan Selma Harkink. "We treden graag op met solisten", aldus Kitty Broers, voorzitter bij Sinfonia. "Het is leuk en inspirerend om muziek te maken met mensen die zo'n beheersing hebben over hun instrument, of hun stem, dat ze alle gevoelsregisters aan kunnen raken. De solisten zelf verheugen zich ook altijd op samenwerking met ons orkest, dat komt niet in de laatste plaats door onze dirigent. Coen kent veel mensen in de muziekwereld en heeft met de meeste daarvan ook al eerder samengewerkt."

SELMA HARKINK Selma Harkink heeft haar sporen op operagebied ook wel verdiend, ze werkte mee aan een groot aantal operaproducties en speelt een belangrijke rol in het operaonderwijs in Nederland. Harkink staat tijdens het concert in het middelpunt en zal het opnemen tegen het symfonieorkest. Ter afwisseling speelt Sinfonia ouvertures waarbij ook de minder bekende werken aan bod komen. Het publiek wordt meegevoerd door het veelzijdige landschap van de Italiaanse opera met werken van Bellini, Verdi, Puccini en Rossini.

VOLWAARIG SYMFONIEORKEST Sinfonia is een amateurorkest met een rijke geschiedenis. Ooit in de jaren twintig begonnen als salonorkestje is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest met zo'n veertig leden. "We repeteren wekelijks en doordat we onder andere langere tijd schaven aan de muziekstukken kunnen we als amateurs een verrassend aardig niveau bereiken", meent Broers. "Speelplezier is één ding, maar door solisten van een hoog niveau te boeken, kunnen we in een plaats als Hoorn het publiek op een laagdrempelige manier kennis laten maken met klassiek repertoire uitgevoerd door een volledig symfonieorkest."