• Verkiezingscampagnes zijn in volle gang; de debatten komen eraan.

    BDU Media

Kieskompas komt helpen in Hoorn

Hoornse kiezer kan keuze testen met stellingen

HOORN Waar de campagnes nu toch echt beginnen te draaien en de eerste debatten worden aangekondigd, kan de Hoornse kiezer ook relatief rustig in de huiskamer proberen te komen tot een keuze: Kieskompas helpt via internet.

Gemeente Hoorn is de enige gemeente in West-Friesland die Kieskompas inschakelde om te komen tot een extra hulpmiddel voor de kiezer. In dit geval is het een reeks van 32 stellingen, algemeen en over Hoorn specifiek, die tot slot aangeven waar de kiezer het best terecht kan.

Een indrukwekkend aantal stelling, over tal van onderwerpen en soms prikkelend. Wat te denken van 'Horeca ondernemers mogen zelf hun sluitingstijden bepalen', echt wel een Hoorns onderwerp. Of 'Alle tuinen in Hoorn moeten voor minstens 30% uit groen bestaan'. Heel aardig ook: 'De gemeente moet meer geld uittrekken voor ouderenzorg, ook al stijgt hierdoor de OZB (belasting op huisbezit)'. 'De Muziekschool, bibliotheek, Manifesto en de Blauwe Schuit moeten in één gebouw worden samengevoegd'. En sport komt aan de orde, in de campagnes vooral nog buiten beeld: 'De gemeente mag sportverenigingen verplichten om samen van één locatie gebruik te maken'.

En zo 32 stellingen in totaal. Veel en eigenlijk niet eens gemakkelijk, maar dat is politiek: keuzes maken, ook als het niet uitkomt. Het Kieskompas is bereikbaar via de site www.hoornkiest.nl waarop veel informatie over de verkiezingen te vinden is.

DEBATTEN Het eerste algemene Hoornse debat is het 'Gelijke kansen debat', dat donderdag 8 maart wordt gehouden, in Grandcafé Turf om 20.00 uur. Het Gelijke Kansen Debat wordt georganiseerd door Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, Art.1. En het zal gaan over welke partij uitsluiting en discriminatie actiever willen bestrijden. Een andere vraag is: welke partijen maken werk van een 'inclusieve gemeente'?

Radio Bontekoe volgt op 10 maart met een verkiezingsuitzending, vanuit het Claes Joesthuys, 10.00 - 14.00 uur. Het Grote Verkiezingsdebat van Hoorn staat gepland voor 12 maart, vanaf 19.30 uur in schouwburg Het Park, voor iedereen gratis toegankelijk, maar ook te volgen via lokale zender WEEFF. Debatleider is Donatello Piras, bekend van radio en tv (RTL-Z) en ook het Nederlands Debat Instituut.

VERKIEZINGSKRANT Op 7 maart biedt gemeente Hoorn de 'Hoorn Kiest' verkiezingskrant aan. De krant gaat over de verkiezingen, hoe dat allemaal in z'n werk gaat, van verkiezing tot referendum dat ook wordt gehouden op 21 maart, tot en met informatie over de verschillende partijen. De krant zit volgende week in het hart van het Westfries Weekblad en zal ook te zien zijn in de e-paper versie van het weekblad, op de website westfriesweekblad.nl

TWEE STEMPASSEN Al op 2 maart krijgt kiesgerechtigden hun stempassen toegestuurd. En dat zijn er twee, want het gaat op 21 maart niet alleen om de gemeenteraadsverkiezingen. Die dag kan er ook gestemd worden voor het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel 'de sleepwet' genoemd. De pas voor de raadsstem is blauw.