• Politieke partijen in Hoorn vragen of veiligheid van zwembad De Waterhoorn in geding is vanwege personeelsgebrek in De Waterhoorn

    Optisport

Partijen Hoorn luiden noodklok om zwembad

HOORN Hoornse politieke partijen CDA, GroenLinks en Hoorns Belang maken zich ernstig zorgen over de veiligheid van bezoekers van de Hoornse zwembaden, vanwege veronderstelde personeelstekorten bij zwembadbeheerder Optisport. Dat blijkt uit officiële vragen die fractieleden van de partijen stellen aan het college van B&W. Ze maken daarin gewag van het stuk zijn van het drenkeling detectiesysteem in zwembad De Waterhoorn. Naar verluidt zou een oudere zwemster in problemen zijn geraakt door gebrek aan toezicht. Omstanders wisten erger te voorkomen. 

Volgens de briefschrijvers moeten burgemeester en wethouders de klachten over gebrek aan toezicht en personeelsgebrek snel onderzoeken om gevoel van onveiligheid weg te nemen. 

Partijen melden er het volgende over: 

"Minder toezicht in het zwembad? Een kapot detectiesysteem? Delen van het zwembad dicht door personeelsgebrek? Raadsleden Jacqueline Amesz (GroenLinks), Dick Bennis (CDA) en Renata Gravendijk (Hoorns Belang) horen verontrustende verhalen over de veiligheid in de zwembaden De Wijzend en De Waterhoorn. Met een spoedbrief vragen ze het college om snel maatregelen te nemen.

De Wijzend en De Waterhoorn zijn eigendom van de gemeente, dat Optisport de opdracht heeft gegeven om de exploitatie te regelen. Vorig jaar maakte Jacqueline zich sterk voor goede afspraken tussen Optisport en de medewerkers. Nu de veiligheid van de bezoekers van de zwembaden in het gedrang lijkt te komen door een personeelstekort bij Optisport, hebben Jacqueline, Dick en Renata gezamenlijk spoedvragen naar het college gestuurd.

Geen detectie-systeem, bijna slachtoffer

"We hebben reden om de verhalen die we horen van bezoekers van het zwembad, serieus te nemen," zegt Jacqueline. "Het detectiesysteem in De Waterhoorn schijnt bijvoorbeeld stuk te zijn, waardoor een oudere dame kort geleden bijna verdronk in het gedeelte van het zwembad met stroomversnellingen. Door een gebrek aan toezicht werd bovendien te laat opgemerkt dat iemand in de problemen was. Gelukkig konden andere bezoekers de vrouw helpen. Ook schijnen delen van het bad regelmatig dicht te zijn door personeelstekort."

Te weinig toezicht

Zwembad De Wijzend is nog niet open, maar als Optisport problemen heeft met de personele bezetting, zal dat ongetwijfeld invloed hebben op De Wijzend. "Het is een prachtig zwembad maar goed toezicht is onmisbaar, zeker als je denkt aan de hoge rand van het zwembad en de flinke afmetingen," zegt Jacqueline. Uit de bezoekersverhalen blijkt dat er soms maar één toezichthouder aanwezig is, terwijl dat er minimaal twee moeten zijn. Bovendien mag het personeel, in verband met de werkdruk, van het management niet meer met bezoekers praten. "Veel mensen, vooral ouderen, voelen zich niet veilig meer in het zwembad. Dat moet veranderen."

Dick, Renata en Jacqueline roepen het college op om deze klachten snel te onderzoeken en om met Optisport in gesprek te gaan over de veiligheid. Ook vragen ze het college ervoor te zorgen dat Optisport de klachten van de bezoekers serieus neemt.