• Allekabels

De mooiste herinneringen op het kleinste kaartje

Advertorial

In deze periode maak je weer volop foto's van alle mooie plekken waar je verblijft. Deze foto's digitaal opslaan is handig, tegenwoordig heb je voor bijna elke camera of smartphone een SD-kaart die dat kan. Waar dien je op te letten bij het kopen van zo'n geheugenkaartje? Hoe maak je bijvoorbeeld de juiste keuze tussen alle afmetingen, opslagcapaciteiten en snelheden? Naast de SD-kaarten met standaard formaat die al langer op de markt zijn, bestaan er namelijk ook mini- en micro-SD-kaarten. Lees verder en leer meer over hoe je een passend kaartje kiest.

Deze tekst wordt aangeboden door Allekabels.nl

Welke soorten SD-kaarten?
Bij digitale camera's zijn er 3 types SD-kaarten te vinden die dezelfde afmetingen hebben, maar over andere opslagcapaciteiten beschikken. Dit zijn ze alle drie:
- de SD-kaart, waarbij SD staat voor Secure Digital. Deze heeft een opslagcapaciteit tot maximaal 2 GB;
- de SDHC-kaart, waarbij HC voor High Capacity staat. Het geheugen van deze kaart gaat tot 32 GB;
- de SDXC-kaart, XC staat hier voor eXtended Capacity. Deze kaart heeft een opslagruimte tussen 64 GB en maar liefst 2TB.

Maar dit zijn nog niet alle SD-kaartjes die je kunt kopen. Er bestaan namelijk ook mini- en micro-SD-kaarten. Deze kleine kaartjes zijn een variant op de standaard formaten en kunnen worden gebruikt in laptops, spiegelreflexcamera's, mobiele apparaten etc. Micro-SD-kaarten kun je gebruiken als extra geheugen voor je smartphone. Let wel goed op welke micro-SD-kaart geschikt is voor jouw mobiele telefoon, dit staat vaak aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Hier vind je ook informatie over hoeveel extra GB je smartphone kan ondersteunen. Vandaag de dag wordt de mini-SD-kaart niet zo veel meer gebruikt, je kan daarom waarschijnlijk beter een micro-SD-kaart kopen.

Hoeveel GB heb jij nodig?
Stel je voor, je hebt niet genoeg aan het beperkte geheugen van je mobiele telefoon zelf en je wil graag extra opslagruimte voor al je prachtige foto's en video's. Zo hoef je niet telkens je foto's te exporteren naar een harde schijf of computer. Maar hoe kom je er nu achter hoeveel extra GB je nodig hebt voor al je extra beeldmateriaal, muziek en apps? Aan de hand van de volgende informatie kun jij een inschatting maken van hoeveel extra GB jij nodig hebt op je micro-SD-kaartje. Een foto neemt ongeveer 3 MB in beslag, een video van een halve minuut 50 MB en een extra muzieknummer op je telefoon heeft ongeveer 12 MB nodig. Hoeveel GB je nieuwe micro-SD-kaartje moet bevatten, hangt dus volledig af van wat je er mee wil gaan doen. Als je slechts een paar grote apps wil downloaden, is de kleinste formaat SD-kaart genoeg omdat apps nauwelijks MB in beslag nemen. Maar wil je daarentegen veel video-opnames in hoge kwaliteit opnemen met je smartphone? Dan is het verstandig om een micro-SD-kaartje met veel meer geheugen te kopen.

De snelheid van je SD-kaartje
Naast opslagcapaciteit en afmeting speelt ook de schrijf- en leessnelheid van je micro-SD-kaart een belangrijke rol bij het kiezen van het kaartje. De schrijfsnelheid geeft aan hoe snel een video of foto wordt opgeslagen. Daarmee wordt ook bepaald hoe snel je dus weer een volgende video of foto kunt maken voordat het vorige bestand volledig is opgeslagen op het kaartje. Hoe hoger de leessnelheid van het kaartje is, hoe sneller jouw bestanden geopend kunnen worden. De snelheid van een SD-kaart bepaalt dus de snelheid van het verwerken van gegevens en wordt aangegeven met getallen. Om de snelheid aan te duiden gebruiken we tegenwoordig (op volgorde van snelheid): Class6, Class10, UHS Class1 en UHS Class3. Als je alleen wat extra geheugen nodig hebt om af en toe wat foto's te schieten, kun je gerust voor de goedkopere Class6 gaan. Ben je meer geïnteresseerd in het maken van langere, hogedefinitievideo's, dan kom je al snel uit bij Class10 of hoger. Welke jij kiest, ligt echter ook aan je budget uiteraard.

Extra opties en accessoires voor je (micro)-SD-kaart
Er worden tegenwoordig ook SD-kaarten verkocht met een heleboel handige opties. Zo bestaan er bijvoorbeeld kaartjes die voorzien zijn van wifi. Dit is een echte uitkomst voor fotografen die hun bestanden direct van hun camera naar een laptop willen exporteren, zonder het kaartje uit de camera te moeten halen. Dit gaat veel handiger en sneller dan het fysieke SD-kaartje uit de camera te halen en vervolgens in een laptop te plaatsen. Een andere handige optie die je tegenkomt, is een vergrendeling op je SD-kaartje. Door deze aan of uit te zetten, geef je het kaartje wel of niet toestemming om beelden op het kaartje te schrijven en/of bestanden te verwijderen. Een micro-SD-kaart wordt behalve in camera's ook met name gebruikt in smartphones. Met een adapter voor je kleine micro-SD-kaartje zorg je ervoor dat deze ook in apparatuur gebruiken kunt die met een standaard formaat kaart werkt. Deze adapter is een soort hoesje waar je de micro-SD-kaart in kan doen zodat deze precies dezelfde afmetingen als een normale SD-kaart heeft.