• Fotomontage van de Willemsweg met De Toren van Rob Schreefel in het groen tussen dijk en Venenlaankwartier.

    In Den Beginne

Een Toren van negen meter langs de Willemsweg

HOORN De montagefoto van het beeld de Toren in het groen langs de Willemsweg in Hoorn is er al en ook het overleg tussen initiatiefnemers van stichting In Den Beginne en wethouder kunstzaken Samir Bashara is deze week start gegaan. Het doel: plaatsing van het negen meter hoge beeld De Toren, van kunstenaar Rob Schreefel.

In totaal heeft de Hoornse beeldentuin stichting In Den Beginne drie grote blikvangers in de planning; beelden die losstaan van de bestaande beeldentuin van circa 40 beelden langs de kustlijn van Hoorn. 

De Toren is één van drie beelden die In Den Beginne in Hoorn wil plaatsen: de Toren wordt gedacht als een 'ijkpunt in de groene vlakte tussen provinciaal monument de Westfriese Omringdijk en de wijk Venenlaankwartier'. Maar er is ook de reproductie naar oorspronkelijke omvang van de Dobbers van Servaas Schoone en in de planning is ook een letter-beeld van Surinaams kunstenaar Marcel Pinas.

De beelden verwijzen deels naar de eerder in Hoorn gehouden kunstmanifestatie For Real Now, waarbij grote beelden in het kustgebied werden geplaatst. De Dobbers van Servaas waren daadwerkelijk deel van For Real Now in de zomer van 1990. Servaas, toen in Hoorn gevestigd, maakte er zijn manifestatie Int. Fishhandel Servaas & Zn, met een vestiging aan het Kleine Noord. Hij plaatste ook drie dobbers van twaalf meter hoogte in het Markermeer. Die dobbers zijn toen deels vernield geraakt en los van de ankers gehaald. Naar men toen aannam als vandalisme en niet vanwege de flinke discussies die de manifestatie For Real Now ook opriep in stad en omgeving. 

Voor de reproductie van de Dobbers denkt In Den Beginne aan een locatie in het Julianapark. Een plek voor werk van Marcel Pinas (hij maakt bijvoorbeeld 'totempalen' met zijn zelf ontworpen afaka-alfabet) is nog niet bedacht.  

Rob Schreefel, maker van De Toren, was ook ooit met een beeld in For Real Now vertegenwoordigd en van hem is nu een beeld te zien in de beeldentuin, op het Visserseiland: 'Venster'. Schreefel attendeerde In Den Beginne op mogelijkheden met de Toren, het beeld dat een paar jaar in Soest heeft gestaan. In een presentatie voor bewoners en het buurtoverleg van het Venenlaankwartier werd het idee van de toren in 'de kale groene vlakte' langs de Willemsweg enthousiast ontvangen, zo heeft In Den Beginne ervaren.

Voorlopig staat de Toren nog niet langs de Willemsweg, of de andere grote beelden elders; elk beeld heeft daarbij een eigen traject en bovendien, vragen over financiering en procedures voor ruimtelijke ordening maken ook nog deel uit van het proces.