• Winkelhart Zwaagdijk: 'We zijn het meest besproken en meest bezochte winkelcentrum van West-Friesland'

    Barend Hoekstra

Eerste lustrum voor Winkelhart Zwaagdijk

ZWAAGDIJK-OOST Het winkelcentrum bij Mammoet Woongigant in Zwaagdijk viert op woensdag 22 november haar 5-jarig bestaan. Met twaalf winkels in diverse branches, een goede bereikbaarheid en 400 parkeerplaatsen is Winkelhart Zwaagdijk niet meer weg te denken uit de polder van Zwaagdijk-Oost.

Annette Vlaar

"Het is nauwelijks voor te stellen, maar ooit was de plek van het huidige Winkelhart een weiland met een oude boerderij en autosloperij", vertelt Ans Entius. Zij en haar man Leo zijn jarenlang eigenaar en verhuurder geweest van het winkelgebied. Het ondernemersechtpaar wilde hier 20 jaar geleden een tuinmeubelzaak starten en kreeg een detailhandelvergunnning op het hele terrein.

Entius: "Wij zijn begonnen met Mammoet Tuinmeubelen en later kwamen daar meubelen voor binnenshuis bij. Toen een aantal jaar later bleek dat de Action een filiaal wilde openen in de regio Zwaagdijk, zijn wij met de eigenaren in gesprek gegaan over vestiging op ons terrein en al snel kon deze winkelketen haar deuren openen naast onze meubelzaak. Dit had een aanzuigende werking op andere bedrijven en heeft uiteindelijk geleid tot een heus winkelcentrum." Met de komst van de grote Jumbo supermarkt werd Zwaagdijk-Oost een publiekstrekker voor heel West-Friesland; twee jaar terug kreeg het centrum de naam Winkelhart Zwaagdijk.

Ans Entius: "De hele ontwikkeling is niet zonder slag of stoot gegaan, want politiek en omwonenden waren niet altijd even blij met de uitbreiding. Maar het stof is neergedaald en je ziet nu hoe succesvol het winkelcentrum is. Wij zijn zeven dagen per week open en er zijn in die vijf jaar geen winkels vertrokken. Wij zijn het meest besproken en meest bezochte winkelcentrum van West-Friesland."

Inmiddels heeft het echtpaar Entius het stokje overgedragen aan hun kinderen Niels en Susanne en partners. De nieuwe generatie zorgt voor nieuwe ideeën: "Zo is er inmiddels een winkeliersvereniging, er is een centrummanager en een nieuwe website. Ook zijn er op zaterdag medewerkers die hulpbehoevenden bijstaan met het sjouwen van de boodschappen."

De hele week zijn er nog verrassingen, aanbiedingen en activiteiten.