• Lex de Kruif bij de Brandweerkazerne in Hoorn. Op het kazerne dak komen zonnepanelen, waarin burgers kunnen deelnemen.

    Barend Hoekstra

'Energieke Regio' in West-Friesland

WEST-FRIESLAND De landelijke Stichting Energieke Regio adviseert en begeleidt organisaties die energie willen besparen. Ze brengt lokale partijen samen om duurzamer te ondernemen. Onlangs haalde gemeente Hoorn samen met de Rabobank dit project naar West-Friesland. Regiocoördinator Lex de Kruif ziet goede kansen voor een klimaatneutrale West-Friesland.

Annette Bouma-Vlaar

Het initiatief voor Energieke Regio komt van architect Krijn Ratsma. Lex de Kruif:"Toen Ratsma op Goeree-Overflakkee een energieneutraal gebouw neerzette, raakte hij ervan overtuigd dat duurzaam bouwen een noodzaak voor toekomstige generaties. Hij zette de stichting Energieke Regio op; zonder winstoogmerk een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van bestaand zakelijk en maatschappelijk vastgoed." Het project is inmiddels in 20 regio's actief.

ONAFHANKELIJK ADVIES "Bedrijven en instellingen willen wel energie en daarmee geld besparen, maar weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is. Ook is er onbekendheid met de financiële voordelen", zegt Lex de Kruif. Hij heeft zelf een technische achtergrond, is betrokken bij het milieu en is ook zelf al jaren actief in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Energieke Regio geeft ondernemers een onafhankelijk advies. Ze werkt samen met lokaal gevestigde onafhankelijke adviseurs. Er wordt een nulmeting gedaan bij het bedrijf en er worden adviezen gegeven over energiebesparende aanpassingen. De Kruif: "Denk daarbij aan comfortinstallaties, isolatie en verlichting, maar ook aan advies over fiscale voordelen en energiecontracten." In het advies staat concreet benoemd wat de kosten, resultaten en terugverdientijd zijn. Vervolgens kan de organisatie hiermee aan de slag.

AANJAGERS Rabobank Westfriesland en de gemeente Hoorn hebben een aanjagende rol binnen het project. De Kruif: "Zij bieden Energieke Regio waar nodig financiële ondersteuning bij de projectkosten."

In Hoorn zijn inmiddels bij vier basisscholen energiescans gedaan. Daarnaast zijn er een aantal gesprekken gaande met grote Westfriese bedrijven, zoals tulpenbroeierijen en tuincentra. Info Energieke Regio: ldekruif@energiekeregio.nl of www.energiekeregio.nl.