• Theo Annes

Poppodium zet in op nationale muzikale subtop

Advertorial

HOORN Komend jaar beleeft het Hoornse pop- en cultuurcentrum Manifesto haar 20-jarig jubileum. Sinds de opening heeft een groot aantal muzikanten, dj's en bands de weg weten te vinden naar het poppodium aan de Holenweg. "Daar kunnen we als team heel trots op zijn", zegt coördinator Harry Gonggrijp. Toch zijn zij nog niet helemaal tevreden: "Met name de capaciteit en de ligging te ver buiten het centrum is niet optimaal."

Door Annette Vlaar

"Om meer optredens van de nationale subtop naar ons poppodium te halen, ligt er nog een uitdaging", aldus Gonggrijp. "Wel lukt het ons om elk jaar weer zo breed mogelijk te programmeren en dat is de opzet van Manifesto. In al die jaren zijn er veel memorabele optredens geweest uit verschillende muziekgenres. Zo hadden wij ooit de legendarische Willy DeVille, die gaf op een doordeweekse avond een geweldig intiem concert dat volledig was uitverkocht."

WORKSHOPS Naast de optredens heeft Manifesto een sprinkplankfunctie en biedt het ruimte voor het ontwikkelen van muzikaal talent. Gonggrijp: "We hebben open podia en er zijn workshops voor bijvoorbeeld componeren, DJ en geluidstechniek. Ook worden er zang- gitaar en drumlessen gegeven. En wekelijks oefent hier een groot popkoor. Toch, om dit soort activiteiten nog meer kans te geven, zouden we eigenlijk beter uitgeruste oefen- en lesruimtes moeten hebben."

SUBTOP Het Manifesto-team bestaat uit vijf vaste krachten en ruim vijftig vrijwilligers. "Al die gemotiveerde mensen zorgen met elkaar voor het stabiele karakter van onze organisatie!" Ook wordt er nauw samengewerkt met Stichting Netwerk, waar Manifesto onder valt en met muziekscholen en de Parkschouwburg. Gonggrijp: "Ja, het komende jaar hopen wij op een interessante samenwerking met het Park. De kleine zaal van de schouwburg is heel geschikt voor het organiseren van popconcerten, wat aantrekkelijk is voor de nationale subtop op muziekgebied. Ook de ligging zo vlak bij de binnenstad is natuurlijk ideaal! Die nationale subtop is voor het podium van Manifesto niet echt haalbaar omdat er slechts 300 bezoekers in de zaal kunnen. Dus laten boekingsbureaus en bands Hoorn nu vaak links liggen om elders meer te kunnen verdienen. Ook is de inrichting en akoestiek van ons gebouw niet optimaal voor live muziek."

JUBILEUM Coördinator Gongrijp is en blijft enthousiast over het Hoornse poppodium en alle kansen die er liggen. "Het is uitdagend en gevarieerd werk en ik kom in contact met allerlei soorten bekende en minder bekende muzikanten. Ook het ontdekken en begeleiden van nieuw talent is altijd bijzonder." Over de invulling van het 20-jarig jubileum zal het team van Manifesto zich nog beraden. "Maar", zegt Gonggrijp, "in elk geval staan er voor het komende seizoen weer veel bijzondere concerten op het programma, zoals Abba Gold, Robbie Valentine, Rootsiders (Bob Marley) en The Doors Tribute.

Info: www.manifesto-hoorn.nl