• Tandprotheticus Germen Versteeg in zijn 3D-laboratorium

    Theo Annes

Revolutionaire tandtechniek bij THC Obdam

OBDAM De nieuwste ontwikkeling op het gebied van tandtechniek en tandheelkunde is de 3D-techniek en met name het 3D-printen. Hierbij worden kronen, bruggen en prothesen volledig door de computer gemaakt. Bij Tandheelkundig Centrum Obdam maakt men sinds kort gebruik van deze nieuwe digitale methode. "De complete 3D-techniek die wij in huis hebben, is uniek in Europa", zegt tandprotheticus Germen Versteeg.

Annette Vlaar

Het 3D-printen is momenteel wereldwijd de snelst opkomende technologie in een groot aantal branches en maakt ook in de tandheelkunde en tandtechniek een grote opmars. In zijn Digitaal Tandtechnichnisch Laboratorim (DTL Mediaan) in Heerhugowaard heeft Germen Versteeg de 3D-techniek gerealiseerd voor alle vormen van tandtechniek. Inmiddels is deze methode ook beschikbaar voor patiënten van zijn kliniek THC (Tandheelkundig Centrum), gevestigd in het voormalige pand van de Rabobank in Obdam. REVOLUTIONAIR Versteeg is afgestudeerd tandprotheticus en was verbonden aan het AMC in Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in de 3D-techniek binnen de tandheelkunde. "Het is een revolutionaire techniek", legt hij uit. "Met behulp van een mondscanner worden afdrukken van het gebit bij de patiënt gemaakt. Vervolgens wordt de prothese ontworpen met speciale software, waarna door 3D-printers en geavanceerde freesapparatuur de prothese plakje voor plakje wordt gefabriceerd. Deze techniek wordt gebruikt voor kronen, bruggen en andere prothesen."

CONSTANTE KWALITEIT Het lijkt futuristisch, maar het blijkt toch de realiteit van vandaag. "De 3D-techniek maakt het productieproces van bijvoorbeeld een precies passend kunstgebit veel makkelijker en sneller. Het biedt veel voordelen", vertelt Versteeg. "Een gebitsafdruk in krimpgevoelig gips is niet meer nodig en je kunt veel nauwkeuriger werken. De computer garandeert een constante kwaliteit, waardoor de pasvorm optimaal is. Ook kun je de stand van de oude tanden en kiezen kopiëren naar de nieuwe situatie. En mocht een patiënt zijn gebit kwijtraken, dan staat alles in onze computer, dus kan er eenvoudig een nieuw gebit geprint worden." Met deze nieuwe techniek worden de patiënten ook meer betrokken bij het ontwerp van de eigen prothese. Versteeg: "Wij kunnen samen met de patiënt in 3D de stand en vorm van de tanden en kiezen bepalen en gelijk het resultaat zien."

"De kosten en vergoedingen voor een digitale prothese zijn hetzelfde als bij een traditionele prothese", zegt Germen Versteeg. "Vaak worden patiënten door hun eigen tandarts naar ons doorverwezen of tandartsen bestellen de prothesen bij ons. Ook kunnen patiënten zich rechtstreeks tot ons wenden."

OPEN DAGEN Geïnteresseerden kunnen binnenkort een kijkje nemen: Op 9 februari is er een open dag bij THC Obdam en in april zal er een kijkdag georganiseerd worden bij het DTL-laboratorium in Heerhugowaard, waar de complete 3D-techniek te zien is. Voor info: thc-obdam.nl en dtlmediaan.nl.