• bjc ellerbroek

West-Friesland gastheer VNG Jaarcongres 2020

HOORN West-Friesland is 9 en 10 juni 2020 gastheer van het VNG Jaarcongres. Het VNG Jaarcongres is het jaarlijks congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Op het congres komen tussen de 2500 en 3500 lokale bestuurders en raadsleden af. Dankzij de sterke samenwerking van de zeven West-Friese gemeenten wist de regio het Jaarcongres binnen te slepen. De locatie van het congres is IJsbaan De Westfries.

Het VNG Jaarcongres is het grootste meerdaagse congres van Nederland. Het bestaat naast het centrale congres ook uit excursies in de regio, een avondprogramma en de algemene ledenvergadering.

Gertjan Nijpels, burgemeester gemeente Opmeer: "Het is sterk om te zien wat zeven gemeenten gezamenlijk kunnen doen en bereiken. Met het binnen halen van het VNG Jaarcongres laten we als West-Friese gemeenten wederom zien dat onze samenwerking onze kracht is. We krijgen een unieke kans om onze regio nog steviger op de kaart te zetten."

IMPULS Ronald Wortelboer, burgemeester Stede Broec: "Wij willen onze gasten zoveel mogelijk laten zien, proeven en beleven van onze regio. Zodat ze kennismaken met het échte West-Friesland. Kun je nagaan wat voor impuls dat aan de regio kan geven in bijvoorbeeld toerisme en horeca. Misschien worden mensen wel een beetje verliefd op Westfriesland en komen ze vaker onze kant op."

Jan Franx, burgemeester gemeente Koggenland: "De saamhorigheid in Westfriesland en onze grote ambities kenmerken ons. Vanuit één visie werken we als zeven gemeenten samen om in 2022 tot de top tien van meest aantrekkelijke regio's te behoren. Dat willen we tijdens het VNG Jaarcongres laten zien".

VERRASSENDE LOCATIE Jan Nieuwenburg, burgemeester gemeente Hoorn: "West-Friesland heeft een perfecte ligging, vlakbij de Randstad. Vanuit Amsterdam reis je binnen 30 minuten naar Hoorn. De congreslocatie IJsbaan De Westfries ligt praktisch aan de A7 en N307 en ook dicht bij het OV-knooppunt in Hoorn. Een prima uitvalbasis om de regio in te gaan. En de ijsbaan is een creatieve en verrassende congreslocatie. Zo laten we zien dat we het in Westfriesland altijd net even anders doen."

Eduard van Zuijlen, burgemeester gemeente Enkhuizen: "Wij voelen ons vereerd om zoveel lokale bestuurders en raadsleden te mogen verwelkomen in West-Friesland. De excursies geven een uniek inkijkje in de meest innovatieve bedrijven en sectoren van onze regio. Denk bijvoorbeeld aan Seed Valley, het  'Silicon Valley' voor de planten- en zaadtechnologie."

Frank Streng, burgemeester gemeente Medemblik: "En naast die innovaties laten we ook graag zien hoe mooi West-Friesland is. De echte Hollandse landschappen, de historie van de Gouden Eeuw, een unieke ligging aan het water, leuke musea, fietsen langs de Westfriese Omringdijk, een rit met de originele stoomtram. Als ik er zo over nadenk, vraag ik mij eigenlijk af waarom de deelnemers zouden wachten tot juni 2020. Met open armen verwelkomen we ze graag eerder in onze regio!"

EENHEID Michiel Pijl, burgemeester gemeente Drechterland: "Wat ik uniek vind aan West-Friesland is dat wij een eenheid vormen, we zijn echt een hecht team. Natuurlijk zijn we trots op onze eigen gemeenten, maar het draait om de hele regio. We zijn zeven gemeenten, maar we zijn één West-Friesland. Dat voelen wij allemaal. En daar zijn we trots op."